Меню

Интересни факти за котките

 


1. Всяка година в Азия се изяждат около четири милиона котки.


2. Средно котките прекарват 2/3 дни в сън. Това означава, че деветгодишната котка е активна само в продължение на три години от живота си.


3. За разлика от кучетата, котките нямат сладки зъби. Учените смятат, че това се дължи на мутация в един от ключовите вкусови рецептори.


4. Женските котки по-често използват дясната си лапа от мъжките


5. Котката не може да се изкачи на дървото с главата надолу поради устройството на ноктите. За да слезе от дървото, тя трябва да се оттегли, отстъпвайки назад.


6. Котките издават около 100 различни звука. Кучетата издават само 10.


7. Мозъкът на котката е биологично по-близък до човешкия, отколкото на кучето. Същите мозъчни региони са отговорни за емоциите при котките, както и при хората.


8. В света има над 500 милиона домашни котки, има около 40 различни породи.


9. За да шиете палто, са ви необходими около 24 кожи от котки.


10. Въпреки че обикновено се смята, че древните египтяни са били първите, които са опитомили котки, най-старата известна домашна котка е открита наскоро в 9500-годишен гроб на средиземноморския остров Кипър. Това е с повече от 4000 години преди споменаването на котката в египетското изкуство.


11. По време на испанската инквизиция папа Инокентий VIII призна котките като помощници на дявола и хиляди котки бяха изгорени. За съжаление масовите убийства на котки доведоха до драстично увеличаване на популацията на плъхове, изостряйки последиците от Черната смърт (епидемия от чума).


12. През Средновековието котките се свързвали с черна магия и на деня на Свети Йоан хората от цяла Европа ги натъпквали в чували и ги хвърляли на огън.


13. Първата котка в космоса беше френска котка на име Феликет (т.е. Astrocat). През 1963 г. Франция го изстреля в космоса. Електродите, имплантирани в мозъка на котката, изпращат неврологични сигнали обратно на Земята. Astrocat оцеля този полет безопасно.


14. Групата думи, свързани с котка (catt, cath, chat, katze) идва от латинското "catus", което означава "домашна котка", за разлика от "feles", тоест "дива котка".


15. Според еврейската легенда Ной се помолил на Бог, молейки го да защити храната на ковчега от плъхове. В отговор Бог накара лъва да кихне и от него изскочи котка.


16. Котката може да се движи с максимална скорост от около 50 км / ч на къси разстояния.


17. Котката може да скочи до 5 пъти собствената си височина.


18. Котките се търкат срещу хората не само от обич, но и за да маркират територията с миризмата на жлези, разположени около муцуната. Също така, миризмата се излъчва от области в близост до опашката и лапите на котката.


19. Учените не знаят как точно мърка котката. Повечето ветеринарни лекари вярват, че котката мърка, вибрирайки гласните струни, разположени дълбоко в гърлото. За целта мускулите на ларинкса се отварят и затварят въздушния проход около 25 пъти в секунда.


20. В древен Египет, когато домашна котка умира, членовете на семейството обръсват веждите си и я оплакват. Те също така проведоха погребение, по време на което пиеха вино и се биеха в гърдите. Котката е балсамирана и поставена в семейна гробница или в гробище за животни с малки мумии от мишки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

За Tursi.info

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →



Полезни статии