Меню

КАК ПРАВИЛНО ДА ИЗСУШИТЕ КОСАТА СИ СЪС СЕШОАРПредставете си: релаксиращ уикенд у дома, излезли сте от душа с мокра коса и сте решили: „Не бързам, косата ми ще изсъхне сама, няма да я съсипвам със сешоар.“ Оставяте кичурите си да изсъхнат естествено, като очаквате, че това ще ги увреди по-малко - тук се крие основната уловка. В тази статия ще ви разкажем защо е необходимо да изсушите косата си и как да го направите правилно.

 

СТРУКТУРА НА КОСЪМА

Всеки косъм има три слоя: външен, вътрешен и медуларен (централен).

 

Външният слой е кутикулата. Предпазва косата от външни влияния и задържа влагата, предпазвайки вътрешния слой. Кутикулата се състои от много клетки, които са подредени в няколко слоя и приличат на люспи, които могат да отразяват светлината, което придава на косата блясък.

Вторият слой е кортикалния слой. Това е най-дебелият слой, който съставлява 80-90% от обема на всеки косъм. Кортикалния слой се състои от кератин, който формира основата на косъма. Кератинът е протеинов материал, който организира връзките между клетките, образувайки здрава структура.

Медуларен (централен) слой – намира се в ядрото. Не всяка коса го има и най-често се среща при хора с гъста и тъмна коса. Функцията на медуларния слой не е напълно изяснена, но най-вероятно именно този слой е отговорен за подхранването на кората и кутикулата.

 

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ДА ИЗСУШАВАТЕ КОСАТА СИ?

Сухата коса е по-защитена от вредните фактори на околната среда. Мокрите нишки са по-уязвими към разрушителни процеси - това се дължи на факта, че влагата, съдържаща се в косата, засилва ефекта на агресивните фактори на околната среда (включително механични влияния).

Бавното сушене прави косата по-чуплива. Косата има сложна молекулярна структура и при взаимодействие с вода люспите се отварят. Това причинява подуване на кортекса - средния слой на косъма, който е отговорен за гъвкавостта и еластичността. Отворените люспи позволяват преминаването на все повече и повече влага, причинявайки разтягане на кората, което води до сухота и чупливост.

Особено вредно е да бъдете на слънце с мокра коса: малки капчици вода върху кичурите отразяват слънчевите лъчи и силата на въздействието им се увеличава многократно - поради което след почивка на юг качеството на косата косата забележимо пада. В резултат на това нишките стават крехки и сухи, краищата започват да се разделят и да се откъсват.

Мократа коса под слънчевите лъчи не само страда от изсушаване, но и губи цвят. Микроскопичните капчици, които пречупват слънчевите лъчи, ускоряват разрушаването на меланина, отговорен за цвета.

КАК ДА ИЗСУШИТЕ КОСАТА СИ СЪС СЕШОАР

Въпреки че сушенето със сешоар е най-безопасният вариант, то може да бъде и вредно. За да поддържате косата си здрава, трябва да спазвате няколко правила:

 

Не търкайте косата си с кърпа. Резките движения, които съпътстват изсушаването с кърпа, увреждат структурата на косата. Мокрите нишки са по-крехки и внезапните, бързи движения в опит да изстискате излишната вода само ще им навредят. Правилният начин би бил внимателно да изстискате дължината с ръце, като се движите от корените към краищата.

Не дръжте кърпата на главата си твърде дълго - десет минути след измиване са достатъчни, за да се абсорбира излишната влага.

Използвайте термозащитен спрей или други продукти, които предпазват от високи температури. Такива продукти съдържат термозащитни полимери с ниска топлопроводимост. Продуктът покрива нишките с тънък филм, който създава бариера между косата и горещия въздух. Това важи особено за детската коса, която се нуждае от засилена защита: детската коса е по-тънка, защото нейната кутикула се състои от по-малко слоеве клетки. Капсулите за коса са подходящи за деца - не само защитават, но и улеснява разресването, стимулират растежа и укрепва косата.

Не използвайте сешоар при високи температури. Всеки сешоар има поне два режима на сушене: горещ и хладен, а по-модерните модели имат функция за настройка на температурата. Не трябва да прекалявате с горещия режим, тъй като това може да повлияе негативно на състоянието на косата ви - тя ще се нагрее и няма да изсъхне.

Променете посоката на въздушната струя на сешоара, като следвате посоката на растеж на косата. В противен случай люспите могат да се отворят и нишките да се заплитат. Трябва да го изсушите от корените до краищата, така че люспите да се затворят и да придадат естествен блясък на косата ви.

Не дърпайте косата си надолу, за да я изгладите. Не трябва да държите кичурите за краищата, по-добре е да ги вземете с гребен и да насочите въздушна струя върху кичура, така че прическата да е обемна и гладка.

Не дръжте сешоара твърде близо до главата си. Оптималното разстояние е 15-20 см от кожата. Това ще избегне изгаряния и няма да изсуши корените.

Използването на дифузер за къдрици е приставка, която ви позволява да поддържате формата на вашите къдрици и да създавате обем, без да нарушавате структурата на косата.

Основното нещо, което трябва да запомните е: не ходете с мокра коса, не използвайте сешоар на максимална температура и покривайте главата си с шапки и панамени шапки, когато сте на почивка. Това ще запази косата ви здрава и красива за дълго време.

 

Желая ви гъста коса на всяка възраст!

 

Сайтът се поддържа от дигитална агенция Viseo - пишете на office at w-seo dot com или се обадете на GSM 088 999 62 62
Компанията предлага поддръжка, оптимизация, актуализацияна уеб сайтове, актуализиране на CMS системи и много други. Поискайте оферта още днес ...
Дигитална агенция, предлагаща SEO оптимизация на сайтове

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

За Tursi.info

authorИдеята е да можете да поръчате лесно и бързо направата на сайт
Научи повече →Полезни статии